Asbest is per definitie een gevaarlijke stof. Bij langdurige of intensieve blootstelling aan asbest(vezels) kan de gezondheid hier negatieve gevolgen aan ondervinden. Het is dus belangrijk om in een vroeg stadium asbest te herkennen en belangrijker: aan te pakken. In de praktijk blijkt dit best lastig, maar het is erg belangrijk om direct actie te ondernemen op het moment dat er vermoedens van asbest zijn. In deze blog bespreken we verschillende indicatoren en de juiste aanpak.

Wat is asbest?

De definitie van asbest is: ‘een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen die tot de silicaten behoren’. Kortgezegd zijn het dus verschillende materialen die bestaan uit kleine vezels. Asbest werd in de periode van 1945 tot aan 1993 veelvuldig gebruikt bij het opbouwen en installeren van woningen en andere gebouwen. Het materiaal was destijds erg goedkoop en resistent tegen onder andere slijtage en warme omstandigheden. Sinds 1993 is het gebruik van asbest verboden, maar dat betekent niet dat alle vezels in de tussentijd zijn verdwenen.  

Indicatoren

Asbest is niet aan één kleur te herkennen. De vezels zijn vaak blauw, bruin of wit totdat ze worden verwerkt in een ander materiaal. Deze materialen kunnen allerlei kleuren hebben, daarom is hier geen directe indicatie voor. Een indicator is wel de structuur van een oppervlak. Asbesthouden materiaal beschikt vaak over een wafel- of honinggraatstructuur. Dit is niet altijd het geval, maar wel een indicatie. Een andere indicator is de ‘hardheid’ van het materiaal. Daarbij speelt ook de tijd een belangrijke rol. Is het materiaal van een periode vóór 1993 en bijna onverwoestbaar? Dan is de kans zeer aannemelijk dat het materiaal daadwerkelijk asbest bevat.

De specialist

Blijft het onduidelijk of er daadwerkelijk asbest in jouw omgeving zit? Schakel dan altijd direct een specialist in. Flamant is hier een goed voorbeeld van. Zij zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week inzetbaar in heel Nederland. Door vakkundig een asbestprobleem te inventariseren worden torenhoge kosten voorkomen. Daarnaast is de aanpak efficiënt en direct. Het deskundige personeel zorgt ervoor dat alles duidelijk wordt gerapporteerd. Alle medewerkers van Flamant beschikken over de benodigde kwalificaties om uw asbestprobleem in kaart te brengen. Samen komen jullie tot de juiste aanpak.