Hydrokorrels, ook wel kleikorrels genoemd, kun je bij je planten gebruiken, zowel binnen als buiten. De merknamen Argex en Leca worden er ook wel voor gebruikt om ze te benoemen. Door verhitting zijn de korrels luchtig geworden en uitgezet maar kunnen daardoor juist veel vocht opnemen. Je kunt deze korrels op allerlei manieren toepassen op een plant. Hieronder een aantal methoden om de hydrokorrels gebruiken.

Leg hydrokorrels onderin je plantenpot

De meest bekende manier om hydrokorrels bij je planten te gebruiken is om deze onder in de pot te leggen. Met name bij dichte potten wordt dit aangeraden, zodat er nooit een laagje water in de pot kan komen. Als dat namelijk het geval is kunnen de wortels gaan rotten en dat is niet goed voor de plant. De korrels nemen namelijk overtollig water op en geven dit geleidelijk weer af aan hun omgeving als die droger wordt. Bij het gebruik van potten met een open onderkant geeft het meer lucht aan de wortels waardoor het wortelgestel zich beter kan ontwikkelen. Je kunt deze manier van gebruik eigenlijk bij elke plant toepassen.

Je planten afdekken met hydrokorrels

Een laag je hydrokorrels op de grond van je planten zorgt dat je de aarde afgedekt en dat er minder water verdampt uit de grond. Niet elke plant maak je hier blij mee, dus het is goed uit te zoeken bij welke type plant je dit wel en niet kunt toepassen. Denk aan cactussen en vetplanten die hier absoluut niet van houden, terwijl varens en calathea hier juist heel gelukkig van kunnen worden. Als je deze methode gaat gebruiken is een watermeter aan te raden, omdat je minder makkelijk kunt voelen of de aarde nog vochtig genoeg is.

Meng de hydrokorrels door de potgrond heen

Zoals aangegeven nemen hydrokorrels water op en deze kun je dus door de potgrond van je plant mengen. Zo zorg je ervoor dat de plant gelijkmatig een waterafgifte krijgen en minder snel droog komen te staan of juist te nat. Vermiculiet heeft hetzelfde soort effect als je deze door de grond mengt.

Hydrocultuur voor je planten

Je kunt je planten ook volledig op hydrokorrels zetten, dat wordt een hydrocultuur genoemd. Er zit dan geen potgrond of aarde meer om je plant heen. Je kunt het beste eerst een laag korrels in de pot doen, dan je plant erin en vervolgens hem af te vullen met de rest van de korrels voor stevigheid en zo creëer je ook een reservoir waar je water in kunt gooien. De korrels verdelen namelijk het water zelf onderling op basis van vochtigheid, waardoor je niet zomaar kunt overwateren. Ter ondersteuning zou je nog een vochtmeter kunnen gebruiken om het vocht onderin de pot in de gaten te houden, zodat je ook niet te laat bent met aanvullen. Sommigen kunnen namelijk veel water gebruiken en het is aan de bovenkant dan lastig te bemerken of ze al weer toe zijn aan een nieuwe lading vocht.

Bloemen bezorgen via Regiobloemist