In een verkopers vastgoedmarkt, zoals tegenwoordig, liggen kopers vaak in hevige concurrentie om een huis te kunnen kopen. Dit zorgt ervoor dat velen hard moeten werken om hun uiterste bod onder de aandacht te brengen. Dat kan zijn door het verminderen van de onzekerheden voor de verkopende partij. Zoals bijvoorbeeld het achterwege laten van ontbindende voorwaarden. Het hele proces kan ook soepeler verlopen als je je huiswerk hebt gedaan. Doordat je op voorhand al met een hypotheekadviseur hebt gesproken en onderzoek hebt gedaan of een hypotheek op het bewuste pand haalbaar is voor jou. Je kan er ook voor kiezen om te overbieden om het huis te kopen. Is het bieden boven de vraagprijs van een huis de beste optie voor jou?

Concurrerend blijven

Niets trekt de aandacht van een verkoper meer dan het bieden van meer geld voor hun huis. Om een echt concurrentievoordeel te krijgen, moet je misschien meer bieden dan de vraagprijs. In plaats van heen en weer te gaan bieden met verschillende biedingen en tegenbiedingen, geen verkopers vaak de voorkeur aan gewoon de hoogste prijs die gegeven wordt. Dit zorgt er ook voor dat er geen extra tijd verspild wordt tijdens de onderhandelingen.

Als een onroerend goed makelaar vraagt om je “hoogste en beste” bod, betekent dit dat ze willen dat iedereen die geïnteresseerd is in het huis om een bod uit te brengen op een bepaalde datum en tijd. Dan zullen ze samen met de verkopende partij beslissen welk bod en onder welke ontbindende voorwaarden ze willen accepteren zonder enige onderhandeling periode.

Boven de marktwaarde betalen

Overweeg je om meer te bieden voor een woning? Zorg er dan voor dat je niet in een biedingsstrijd verwikkeld raakt alleen om te winnen. Het betalen van meer dan de vraagprijs kan een prima zet zijn. Maar het kan problematisch worden wanneer je boven je budget gaat of meer betaalt dan de woning eigenlijk waard is. Werken met een goede aankoopmakelaar en duidelijk zijn over je eigen budget houdt je emoties in bedwang wanneer het spannend wordt. Het kan ook nuttig zijn om criteria vast te stellen, waaronder een maximum budget, voordat je begint te zoeken en verliefd wordt op een bepaald huis.