Wanneer u er in de koude dagen lekker warm bij wilt kunnen zitten, is het hebben van een CV ketel in uw woning essentieel. De CV ketel zorgt dat de verwarming in uw woon-, slaap- of badkamer warmte afgeeft, waarmee uw kamers verwarmd worden. Het plaatsen van een CV ketel is echter een ingewikkeld verhaal, waar u de nodige kennis voor in huis moet hebben om dit zelf te kunnen uitvoeren. Voor u een CV ketel kunt plaatsen dient u een keuze te maken tussen de wat oudere combinatie van een losse boiler en losse CV ketel of de zogenaamde combiketel, die we veel terugzien in de modernere woningen. Wij spraken met een loodgieter die zijn licht liet schijnen op het plaatsen van een CV ketel. Waar moet u op letten bij uw keuze en wie kan de CV ketel plaatsen? De CV-ketel of warmtepomp adviseur in Gelderland, Overijssel of een andere regio helpt u hier graag bij.

Een hybride opstelling: CV-ketel met warmtepomp

Een populaire optie is tegenwoordig de hybride warmtepomp. Vaak gaat het om een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt warmte uit de afgevoerde “vuile” lucht. De warmtepomp ondersteunt de CV-ketel zodat deze minder hard hoeft te werken. Dit resulteert in een flinke kostenbesparing. Je kunt hier vaak ook een interessante subsidie voor krijgen. Wie helemaal van de CV-ketel af wil moet kiezen voor een all-electric warmtepomp. Dit is een systeem die de woning kan verwarmen zonder gas. Dit zijn vaak duurdere systemen vanaf zo’n €15.000.

Keuze tussen losse CV- of combiketel

U kunt kiezen voor een losse boiler, die u wellicht al in uw woning heeft, in combinatie met een CV ketel, of u kiest voor een combiketel. Een losse CV ketel is handig als u momenteel een boiler heeft die nog naar behoren werkt en de komende jaren niet vervangen hoeft te worden. Het is in dit geval onnodig om vroegtijdig over te stappen op een combiketel, wat een flinke investering kan zijn. Nadeel is echter wel, dat u onderhoud moet plegen aan twee apparaten in plaats van een. Wanneer de boiler al ouder is en u verwacht dat deze de komende jaren het nodige onderhoud met zich mee zal brengen, is de investering in een combiketel wellicht alsnog verstandiger.

Voordeel combiketel

Het voornaamste voordeel aan de combiketel is de zuinigere werking van het apparaat. Dit merkt u jaarlijks op de energierekening, maar ook in het onderhoud wat de combiketel vergt. Wanneer u van plan bent aan te bouwen of te beginnen aan een volledige nieuwbouw, kan de keuze voor een combiketel de meest verstandige zijn.

Bron: Warmtepomprevolutie.nl