Is jouw woning toe aan een goede verbouwing? Een nieuwe badkamer, een nieuw dak, een vernieuwde keuken, voor alles is het een keer tijd. De voordeligste manier om zo’n verbouwing te betalen, is natuurlijk met eigen geld. Heb je wat spaargeld achter de hand? Gebruik dit dan om de woning te verbouwen. 

Toch zien we in veel gevallen dat mensen extra geld nodig hebben om een verbouwing volledig te kunnen financieren. Geld lenen voor een verbouwing is dan ook iets wat we vaak zien gebeuren. Er zijn verschillende mogelijkheden hoe je geld kunt lenen voor je verbouwing. 

Opties verbouwing financieren

Over het algemeen zien we drie mogelijkheden hoe jij geld kan lenen om de verbouwing te betalen, namelijk door het verhogen van je lopende hypotheek, door een persoonlijke lening af te sluiten of door te kiezen voor een doorlopend krediet. Elk van deze opties heeft natuurlijk zijn eigen voor- en nadelen.

Verbouwing financieren door je hypotheek verhogen

Wanneer je ervoor kiest je hypotheek te verhogen, ontvang je het gewenste leenbedrag in één keer op je rekening. Tevens heeft een hypotheek vaak ook een vaste, maar vooral ook lage rente. De looptijd van een hypotheek is dan ook erg lang, waardoor je lang de tijd hebt om de lening terug te betalen. Echter moet je bij deze optie opnieuw, notaris-, advies en taxatiekosten betalen. Dat maakt je hypotheek verhogen voor een verbouwing een dure optie. Hiernaast kan je maximaal het bedrag lenen dat je aan overwaarde hebt of hoeveel je huis na de verbouwing meer waard wordt.

Persoonlijke lening voor verbouwing

Ook bij een persoonlijke lening ontvang je het volledige geldbedrag in één keer en heb je een vaste rente. Over het algemeen ligt deze rente net een stukje hoger dan die bij een hypotheek. Het voordeel van een persoonlijke lening is echter dat je geen afsluitkosten hebt. Dit maakt de persoonlijke lening vaak de goedkoopste optie om je verbouwing te financieren.

Doorlopend krediet voor verbouwing

Ten slotte hebben we nog het doorlopend krediet. Het grote voordeel van een doorlopend krediet is dat je zelf bepaalt wanneer en hoeveel geld je opneemt, tot je de afgesproken limiet hebt bereikt. Je betaalt dan ook alleen rente over het bedrag dat je hebt opgenomen, waardoor je nooit onnodig veel geld betaalt. Ook kan je weer meer geld opnemen wanneer je geld hebt afgelost, zolang je maar onder de afgesproken limiet blijft. Dit is ook meteen een valkuil: het kan ervoor zorgen dat je onnodig lang aan het doorlopend krediet vast zit. De rente van een doorlopend krediet is wel een stuk hoger in het algemeen. Wanneer je een doorlopend krediet na 31 december 2012 hebt afgesloten, dan is de rente niet aftrekbaar. Dit komt door de vernieuwde belastingwet. Dit maakt het lenen van geld dan ook duurder.

Hoeveel geld lenen voor verbouwing huis?

Natuurlijk is het lastig om een schatting te maken voor de kosten van de verbouwing. Je kan deze kosten dan ook zo hoog maken als je zelf wilt. Doordat het lastig is om een goede schatting te maken, besluiten veel mensen te kiezen voor een . Dat een gemiddelde verbouwing in Nederland rond de twintigduizend euro kost, zegt dan ook erg weinig. Om je een indicatie te geven hebben we de gemiddelde kosten voor veelvoorkomende verbouwingen op een rijtje gezet:

          Een uitbouw kost vaak €15.000 tot €33.000

          Een dakkapel kost meestal €7.000 tot €18.000

          Een nieuwe keuken kost ongeveer €9.000 tot €24.000

          Een volledige badkamer is vaak €7.000 tot €13.000

          Een toilet is slechts €2.000 tot €3.000

          Een volledig nieuwe zolder kost meestal rond de € 9.000 tot € 13.000

e kosten verschillen dus enorm per situatie. Wanneer je van luxe houdt, zijn de kosten een stuk hoger dan wanneer je genoegen neemt met een normale woning.

Moet ik een lening voor verbouwing afsluiten?

Natuurlijk is het belangrijk dat je goed nadenkt over het belang van de verbouwing. Het kan namelijk zo zijn dat je beter nog een paar jaar kan wachten met de verbouwing en dus ook meer tijd hebt om geld te sparen. Het voordeel hiervan is dan ook dat je minder rente zal hoeven te betalen. Wil je toch een lening afsluiten? Dan is het handig om op zoek te gaan naar de goedkoopste lening voor jouw situatie. Neem een kijkje op www.rente.nl om de lening met de laagste rente te vinden.