Dakisolatie is een belangrijk onderdeel van je woning, want zonder gaat er tot wel dertig procent van de warmte in huis verloren via het dak. Een schuin dak isoleer je meestal vanaf de binnenkant, omdat isolatie vanaf de buitenkant een enorme klus is. Een plat dak kun je echter zowel vanaf de binnen- als buitenkant isoleren. Als je het meeste rendement uit je isolatie wil behalen, kun je het beste kiezen voor platdakisolatie vanaf de buitenkant. Lees hieronder alles over deze manier van isoleren!

De voordelen van dakisolatie

Dakisolatie brengt veel voordelen met zich mee. Je dak op de juiste manier isoleren zorgt namelijk voor een constante temperatuur in huis. Dat betekent dat je in de zomer geniet van een koele woning en in de winter juist van een warme woning. Dakisolatie zorgt daarom voor extra wooncomfort, maar ook voor lagere energielasten. Wanneer je woning van zichzelf een fijne temperatuur heeft, zet je namelijk minder vaak de verwarming of de airco aan. 

De juiste werkwijze

Een plat dak kun je zowel vanaf de binnen- als buitenkant isoleren. Alhoewel isolatie vanaf de binnenkant gemakkelijker is, behaal je vanaf de buitenkant meer rendement uit je isolatie. Bij platdakisolatie kun je kiezen voor een zogenaamd ‘koud’ of ‘warm’ dak. Bij een koud dak bevestig je het isolatiemateriaal op de bestaande dakbedekking en plaats je daar een ballast-laag overheen. Bij een warm dak bevestig je het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de dakconstructie en plaats je daar de dakbedekking op. Een koud dak is gemakkelijker te realiseren, omdat je dan de dakbedekking kunt laten zitten. Een warm dak geeft echter meer rendement én verkleint de kans op vochtproblemen. 

Geschikte isolatiematerialen

Je kunt een plat dak met verschillende materialen isoleren. In ieder geval dient het materiaal drukvast te zijn, want er komt behoorlijk wat druk op te staan, zoals plassen water of, in het geval een warm dak, de complete dakbedekking. PIR en EPS zijn populaire keuzes: PIR heeft een zeer hoge isolatiewaarde, EPS-platen zijn goedkoper. Wanneer je kiest voor een koud dak, dien je ook nog een laag XPS op het materiaal aan te brengen. Bij een warm dak werk je het isolatiemateriaal af met de dakbedekking, zoals bitumen of EPDM.