Soms blijkt na een indicatie door het CIZ dat verhuizen naar een verpleeghuis noodzakelijk is. De hulp van zorgmedewerkers, familie, buren en kennissen is dan niet langer toereikend.

Als verhuizen echt beter is

Verhuizen naar een verpleeghuis omdat daar de zorg makkelijker te regelen is. Als thuis de zorg goed geregeld is lijkt de stap naar een verpleeghuis niet altijd logisch voor de persoon zelf. Hij of zij kan het gevoel hebben alles nog zelf te kunnen, terwijl dit haaks staat op de hoeveelheid hulp die wordt geleverd. Heel vaak wordt deze hulp dan door de persoon zelf niet meer als hulp ervaren. Ze denken dat ze zelf lekker hebben gekookt, terwijl ze daarbij toch echt zijn geholpen door de buren die een kant-en-klare-maaltijd in de magnetron hebben gezet. Het missen van een stukje besef komt vooral voor bij (beginnende) Alzheimer of ouderdomsdementie. Het onbegrip en de discussies over de naderende verhuizing naar verpleeghuis kan dan heel vervelend zijn. Toch is het belangrijk om door te zetten en met behulp van de indicatie van de CIZ op zoek te gaan naar een geschikte nieuwe woonlocatie. Neem hier de tijd voor, ga voor inschrijving alvast even kijken, voel de sfeer in het verpleeghuis en maak kennis met de structuur en de gewoontes.

Verhuizen

Het verzet tegen een naderende verhuizing naar verpleeghuis kan vooral in het begin groot zijn, maar over het algemeen wordt dit gevolgd door een stukje berusting. Een bezoekje aan het verpleeghuis kan daarbij helpen. Gewoon even kijken hoe de kamers er uitzien, kennismaken met het personeel en de aanwezige eet- en activiteitenruimte bekijken. Nu de verhuizing eenmaal een feit is moet er worden nagedacht over wat er precies meegaat en wat achterblijft of wordt weggegeven. Maak het niet te moeilijk en houd het vooral praktisch. Kies altijd voor spullen die geliefd en vertrouwd zijn. Liever die grote lievelingsstoel met een fleecekleed waar dagelijks gebruik van wordt gemaakt dan een compleet bankstel voor de visite. Neem ook niet te veel kleding mee. Kies voor makkelijk wasbare setjes comfortabele kleding die bij elkaar in de kast kunnen worden opgehangen. Merk deze kleding met een strijklabel, of laat het doen. Breng de apotheek en de huisarts op de hoogte en vraag om een goede overdracht met daarin een stukje historie en het huidige medicijngebruik. Vergeet de fotoalbums niet, deze zijn altijd geschikt om door te bladeren en een gesprekje aan te knopen.

De verhuizing naar verpleeghuis uit handen geven

Een verhuizing klein of groot is altijd een gedoe. Natuurlijk kan er wel een auto en een kar worden geregeld voor de kleine spullen, maar het vervoeren van een bed en een slaapkamerkast is toch een ander verhaal. Gelukkig is het mogelijk om voor een verhuizing naar een verpleeghuis een verhuisbedrijf in te schakelen die gespecialiseerd is in senioren verhuizingen. Deze verhuizers begrijpen dat niet alles meegenomen kan worden en helpen om de nieuwe woonruimte weer helemaal eigen te maken door het gebruik van herkenbare en praktische spullen. Naast het verhuizen helpen ze ook met het ophangen van een lamp, het plaatsen van een bed en het inrichten van de kamer. Deze verhuizers begrijpen als geen ander dat er voldoende ruimte over moet blijven voor het gebruik van een rollator of een rolstoel. Spulletjes die niet meegaan pakken ze zorgvuldig in zodat op een later tijdstip kan worden besloten wat hiermee moet gebeuren.