Sommige bedrijven mogen van geluk spreken dat zij een stukje extra ruimte hebben waar een bedrijfstuin gemaakt kan worden. Een bedrijfstuin heeft zo zijn voordelen: de rokers kunnen ongezien op eigen terrein roken, in de pauze kunnen medewerkers een rondje lopen of een frisse neus halen en in de zomer kan je zelfs met klanten of zakelijke partners in de tuin zitten. Maar hoe richt je zo een tuin nou eigenlijk in? In dit artikel geven we een aantal tips hierover.

Visiteplaatje van het bedrijf

De ingang van het pand en de tuin zijn het visiteplaatje van het bedrijf. De ingang is het eerste wat bezoekers zien wanneer ze binnen het bedrijfspand komen. Daarom is het belangrijk zowel de ingang als de tuin goed te onderhouden. Het is namelijk niet representatief om dode planten en bloemen weken of zelfs maanden zo te laten staan. Hierdoor krijgen niet alleen klanten een negatief beeld van het bedrijf maar zelfs ook werknemers. Het kan namelijk een afspiegeling zijn van hoe het bedrijf omgaat met het pand en misschien zelfs wel de werknemers.

Tip 1. Zorg voor een tuinafscheiding

Grenst de bedrijfstuin aan de kantine en is het alleen via het bedrijf te betreden dan hoef je je geen zorgen te maken voor ongewenste bezoekers. Indien de tuin van buiten aan het bedrijfspand grenst dan is het fijn als alleen werknemers de tuin kunnen betreden. Zorg er dan voor dat je een goede tuinafscheiding plaatst waardoor de tuin alleen via het pand te betreden is. Kies voor een afscheiding die er netjes uit ziet en past bij de kleuren van het pand.

Tip 2. Kies onderhoudsarme bloemen en planten

Zoals eerder beschreven is een tuin het visieplaatje van het bedrijf. Hierdoor is het belangrijk dat de tuin goed onderhouden wordt. Iedereen weet dat het onderhouden van een tuin ontzettend veel werk kan geven. Om deze reden zou een tuinman wekelijks de tuin moeten onderhouden. Dit kan erg veel geld kosten en dat is niet altijd handig. Ga daarom voor onderhoudsarme bloemen en planten zodat de tuinman maar één keer in de maand langs hoeft te komen. Hoewel bloemen er in de zomer heel leuk uitzien is het niet altijd handig. Denk daarom goed na over de hoeveelheid bloemen en planten die in de tuin neergezet worden. Het is natuurlijk ook best leuk om werknemers te vragen die zorg te dragen voor de tuin.

Tip 3. Creëer een zitgedeelte

Afhankelijk van de grootte van de tuin kan je ervoor kiezen om een zitgedeelte te maken. Een apart plekje waar rokers hun gang kunnen gaan zonder de niet-rokers lastig te vallen. Het is natuurlijk erg fijn als werknemers in de zomer of lente hun pauze in een tuin kunnen houden. Een picknicktafel is dan ideaal om neer te zetten. Indien er niet zoveel ruimte is in de tuin kan je een klein bankje neerzetten. Tevens kan de tuin ook gebruikt worden voor een bedrijfsfeest. Dus hang alvast wat slingers op om de tuin in de avond alvast een leuke sfeer te geven.