Ben je van plan om te verhuizen? Dan kan dat vast een hele spannende tijd zijn.  Maar wat als je naar het buitenland gaat verhuizen? Het kan soms een beetje eng zijn en alles moet veel uitgebreider geregeld worden. Daardoor kan je soms door de bomen het bos niet meer zien. Ik zal je daarom een aantal tips geven die handig zijn om te weten voor een verhuizing naar het buitenland.

Redenen verhuizing

Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom je gaat verhuizen. Het kan zijn dat je echt toe bent aan iets nieuws met een nieuwe omgeving en andere mensen. Of je wilt verhuizen omdat je misschien gaat samenwonen, maar je kunt ook een zakelijke verhuizing aangaan. Verhuizen voor je werk komt heel vaak voor en is ook best spannend.

Al hoewel een verhuizing veel tijd en geld gaat kosten is het heel erg belangrijk om de verhuizing goed van tevoren te plannen. Soms is het zelfs verstandig om dit een paar maanden van tevoren te doen. Hiermee weet je precies wanneer er wat gaat gebeuren en op die manier voorkom je tegenover verrassingen te staan. Je krijgt dan geen onverwachte extra kosten en dan weet je wat je te wachten staat. Hierbij moet je veel onderzoek gaan doen en heel veel gaan vergelijken

Een grote verhuizing

Zoals ik al vertelde zijn er veel verschillende redenen om te gaan verhuizen. Welke reden jij hebt is natuurlijk afhankelijk van je situatie. Wat heel vaak voorkomt is een zakelijke verhuizing. Hiermee verhuis je vanwege werk bijvoorbeeld naar een andere plek, maar het kan net zo goed naar het buitenland zijn. Daarbij komen een boel factoren kijken en dat kan heel spannend zijn. Afhankelijk van het land war je naartoe gaat zijn er andere normen en waarden.

Een verhuizing binnen de Eu, daar heb je geen visum voor nodig en dit soort verhuizingen lopen wat soepeler dan die van buiten de EU. Over het algemeen zijn de regels wel hetzelfde in dit soort landen en zijn er wel overeenkomsten. Maar als je naar bijvoorbeeld Azië gaat verhuizen, dan heb je te maken met een cultuurshock. Het is namelijk compleet anders dan in Nederland de manieren van leven. Om hier naartoe te verhuizen heb je wel een visum nodig en het aanvragen daarvan duurt best wel een tijd, dus doe dat ruim van tevoren.

Een zeer handige tip is om een beetje over de tal en cultuur de leren, want op die manier laat je een bepaald soort respect zien en dat zullen ze enorm waarderen. Ze verwachten totaal niet dat je de taal spreekt, maar als je de kleine details aantoont zullen ze het erg waarderen.

Ook fijn om te weten is dat je een paar dagen voordat je aan het werk moet in het land aankomt, zodat je daar nog dingen en zaken kunt regelen. Ook dat je de stad waar je in woont kunt verkennen en er een beetje bekend mee wordt. Internationaal verhuizen is uitdagend maar niet onmogelijk. Belangrijk is dat je goed informeert en ruim van te voren alles plant.