Ieder product in de supermarkt is voorzien van een afbeelding die bestaat uit meerdere verticale lijntjes; een barcode. Als koper zul je weinig waarde hechten aan de werking en samenstelling van een barcode, al blijkt een barcode interessant in elkaar te zitten.

Hoe werkt een barcode?

Een barcode, ook wel bekend onder de naam ‘streepjescode’, bestaat uit meerdere lijnen. De dikte van de lijnen geven een getal aan. Kortom: een barcode is simpelweg een cijferreeks. Een barcode maker zal voor ieder product een unieke barcode samenstellen, zodat producten niet met elkaar verward worden door apparatuur.

Waar is een barcode voor bedoeld?

Een supermarkt beschikt over miljoenen producten. Alle aanwezige producten, zowel in de voorraad als in de winkel, moeten in het systeem staan, zodat onder meer de kassa de producten kan herkennen. Het zou een gedoe zijn om alle producten een bepaalde omschrijving te geven. De barcode was de ideale oplossing. Aan de hand van de barcode kan ieder product gemakkelijk worden geïdentificeerd. Zo kunnen boeken, pakken melk en make-upproducten snel worden herkend bij de kassa.

Moeten alle producten zijn voorzien van een barcode?

Ja, ieder product dat is bedoeld voor de verkoop zal moeten beschikken over een barcode. Aan de hand van een barcode printer kunnen barcodes gemakkelijk worden aangebracht op een product.

Wat is het verschil tussen een EAN code en barcode?

Een barcode hebben we al besproken. Dit is simpelweg de streepjesreeks op de zijde van een product. Hierdoor kan apparatuur het product snel en gemakkelijk herkennen. De barcode wordt ook wel een streepjescode genoemd.

EAN is een afkorting van Europees Artikel Nummer; een 13-cijferige code die op een product staat aangegeven onder de barcode. Ieder product heeft zijn eigen, unieke EAN code.