Wanneer je nu een zoektocht start naar het vinden van een geschikt hoofdkussen zal je kunnen vaststellen dat er op de markt best een niet onaanzienlijk aantal verschillende mogelijkheden zijn terug te vinden. Het maken van een keuze uit het riante assortiment met hoofdkussens is dan ook vaak allesbehalve eenvoudig. Toch zijn er ook enkele eenvoudige aandachtspunten waarmee je verschillende exemplaren reeds uit je zoektocht kan filteren. Wil jij graag meer ontdekken over de verschillende kussens die er allemaal op de markt zijn terug te vinden? Dan is het zonder meer interessant om even de onderstaande informatie grondig door te nemen.

Over welke hoogte moeten hoofdkussens beschikken?

Indien je van plan bent om één van de verschillende hoofdkussens op de markt te kopen dien je in eerste instantie rekening te houden met de hoogte waar deze over dient te beschikken. Met deze hoogte wordt er in de praktijk eigenlijk opvallend weinig rekening gehouden. Toch is ze erg belangrijk. Dit niet in het minst omdat het ideale kussen moet zorgen voor een goede ondersteuning van de wervelkolom in haar natuurlijke positie. Enkel en alleen op deze manier kan je namelijk rekenen op een natuurlijke drukverdeling op de zogenaamde tussenwervelschijven die zich ter hoogte van de nekwervels bevinden. Voor de juiste hoogte waar kussens over dienen te beschikken geldt dat ze wordt bepaald door de volgende factoren: 

  • De lichaamsbouw waarvan sprake is; 
  • De slaaphouding die wordt gehanteerd; 
  • Het type slaapsysteem;

Wordt er gebruik gemaakt van één van de te lage of te hoge hoofdkussens op de markt? Dan zal dat ervoor zorgen dat de wervelkolom niet in haar natuurlijke positie wordt ondersteund. Dit heeft als gevolg dat de nek onder spanning komt te staan. Je overbelast op deze manier de nekwervels waardoor je er zeker van kan zijn dat je op een bepaald moment geconfronteerd zal worden met nekklachten. Hou hier dus zeker rekening mee bij kussens vergelijken.

Wat zijn de andere aandachtspunten bij hoofdkussens vergelijken?

Bovenstaande is natuurlijk niet het enige waar je bij stil zal willen blijven staan. Daarnaast zal je namelijk kunnen vaststellen dat je er bij hoofdkussens vergelijken ook rekening moet worden gehouden met de aandachtspunten die hieronder op een rijtje zijn gezet. Het gaat hierbij om:

  • De vulling die over vormvaste eigenschappen moet beschikken;
  • De elasticiteit van het kussen moet voldoende zijn;
  • Het hoofdkussen mag niet temperatuur- of drukgevoelig zijn;
  • Er dient sprake te zijn van goede ventilerende eigenschappen;
  • Bij voorkeur zijn hoofdkussens antibacterieel en schimmelwerend;

Bovenstaand overzicht maakt duidelijk dat je bij kussens vergelijken dus best rekening kan houden met een niet onaanzienlijk aantal verschillende factoren. Enkel en alleen op deze manier wordt het immers mogelijk gemaakt om precies dat een goed hoofdkussen te kunnen vinden waar je niet alleen op korte, maar ook op lange termijn de best mogelijke nachtrust door zal verkrijgen. Hoe dan ook, hou er bij het samenstellen van een bed steevast rekening mee dat niet alleen het dekbed en de matras bepalend zijn voor je nachtrust. Ook goed de verschillende bestaande hoofdkussens vergelijken die er op de markt zijn terug te vinden is een absolute must om te doen.