Zit jij ieder jaar weer te zweten in huis of op je kantoor? En wil je daar dit jaar echt verandering in brengen door een airconditioning te kopen? Dan is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Deze dingen hebben namelijk invloed op welke airconditioning het beste voor jouw situatie is. Denk hierbij aan de ruimte waar de airco in komt te staan, maar ook aan het vermogen en het energielabel van de airconditioning. In dit artikel geef ik je drie tips bij het zoeken naar een geschikte airconditioning.

Waar ga je de airco plaatsen

Allereerst is de locatie waar je de airco gaat plaatsen belangrijk voor de keuze van de airconditioning. In dit geval gaat het er niet om of je de airconditioning in Hoogeveen of in Rotterdam wilt plaatsen, maar echt om de ruimte in huis. Meet die ruimte op om te bepalen wat het vermogen van de airconditioning moet zijn. In een grote ruimte zal dit vermogen namelijk hoger moeten zijn dan in een kleinere ruimte. De ruimte opmeten doe je door de lengte x de breedte x de hoogte te berekenen. Hierdoor weet je het oppervlak wat gekoeld moet worden. Wil je de airconditioning in meerdere ruimtes gebruiken? Dan kun je kiezen voor een verrijdbare variant. 

Kies voor kwaliteit

Een airconditioning kopen is vaak een wat grotere uitgave. Het is dan ook verleidelijk om voor de goedkoopst mogelijke optie te gaan. Toch is het in dit geval belangrijk om voor kwaliteit te kiezen. Je kunt er tenslotte als het goed is een tijd lang van profiteren. Let er bij het kopen van een vaste airco in ieder geval op of de airco een NVKL-logo of een STEK-logo heeft. Dit is een vereiste voor een vaste airco. Heb je zelf weinig verstand van airco’s, dan kan het verstandig zijn om iemand om advies te vragen. Wellicht heeft iemand in je omgeving er meer verstand van en kan diegene je helpen bij de aankoop. Is dit niet het geval, dan kun je het beste bij een gespecialiseerde winkel advies vragen. 

Energielabel

Als je niet wilt dat je energiekosten het dak uit stijgen, dan is het belangrijk om op het energielabel te letten. Een airco gebruikt namelijk best wat energie, zeker als je hem zowel overdag als ‘s nachts veel gebruikt. Het is daarom ook aan te raden om voor een A of A+ energielabel te gaan als je niet wilt dat de energierekening tegen gaat vallen.