Een nieuwe vloer krijg je niet cadeau
Het kiezen van een vloer is niet zo eenvoudig als het lijkt. Het best uitziende product is niet altijd de beste oplossing. Verschillende andere factoren hebben een grote invloed op de beslissing.

Word je vloer gelegd in een vochtgevoelige ruimte?
Dan moet je een vochtbestendige vloer kiezen, zoals beton, keramische of porseleinen tegels of vinyltegels. Als de omgeving niet bijzonder vochtig is kunnen alle soorten vloerbedekking worden gebruikt.

Heb je huisdieren?
Sommige vloeren zijn niet zo slijtvast als uit de reclame naar voren komt. Bijvoorbeeld, afgewerkt massief hardhout zal gemakkelijk krassen. Probeer in plaats daarvan duurzame vloeren zoals tegels, laminaat, vinyl plankenvloeren of zelfs vloerbedekking.

Wat is het budget?
Afhankelijk van het bedrag dat je kunt uitgeven kun je goedkope laminaatvloeren vinden van een redelijk goede kwaliteit. Hoewel ze niet zo mooi zijn, zien ze er over het algemeen uit als hout. Ook vinyl en tegelvloeren zijn in de lagere prijsklasse te vinden. Er zijn veel prachtige keramische en porseleinen tegels die niet al te veel kosten, maar vergeet niet dat tegels leggen niet makkelijk is en veel tijd vergt.

Je kunt binnenlands massief hardhout en samengestelde houten vloeren te pakken krijgen in de wat hogere prijsklassen, maar verwacht geen zeldzame of geïmporteerde houtsoorten. De aantrekkelijkere laminaatvloeren vallen in deze prijsklasse, net als luxe vinyltegels van hogere kwaliteit. Voor een paar euro’s meer kun je de hardere, zeldzamere of geïmporteerde hardhoutsoorten en zachtere houten opties verkennen, zoals Braziliaans kersenhout of, mahonie.

Wil je de vloer zelf leggen?
Zelf de vloer leggen kan veel kosten besparen, het kan de kosten van de hele vloer halveren. Laminaatvloeren en vinyl plankenvloeren zijn de gemakkelijkste vloeren om zelf te leggen en ze zijn gemakkelijk verkrijgbaar. Het zijn vloeren waarvan de planken aan een aangrenzende plank vastzit. Keramische of porseleinen tegels zijn niet zo makkelijk te leggen als laminaat of vinyl. Onderzoek het leggen van tegels in een ruimte die niet in het openbare gedeelte van je huis ligt, zoals in een badkamer of in de kelder.

Vaste vloerbedekking en tapijt is moeilijk om perfect vlak te leggen. Hardhout en samengestelde houten vloeren kun je echt beter door een goede vakman laten leggen. Zoals gezegd, keramische of porseleinen tegels kunnen zelf worden gelegd, maar het kost wat moeite.

Heb je een vloer nodig die weinig onderhoud vergt?
Vinyl vloerbedekking is het beste om zelf aan de gang te gaan. Laminaat komt op de tweede plaats, alleen omdat er speciale schoonmaakmiddelen voor nodig zijn. Zo droog mogelijk schoonmaken, omdat nat dweilen de vloer kan ruïneren.

Het maakt niet uit wat de verkoper zegt, het vergt veel werk om massief of gemanipuleerd hout er goed uit te laten zien. Hou druk belopen gebieden bedekt met vloerkleden en lopers om het onderhoud te beperken.

Bron: www.atymyhome.nl