Als het om de kelder gaat, draait het allemaal om de waterdichtheid. Deze ruimte is gevoelig voor vocht, en zelfs een klein lek kan binnen de kortste keren een probleem worden. De beste manier om waterschade, schimmel en andere problemen te voorkomen is de kelder waterdicht te maken. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een kelder waterdicht maken vereist de nodige voorbereiding voordat je met het echte werk begint. Bovendien zijn er verschillende methoden die je hiervoor kunt toepassen. In dit artikel vertellen we je alles over wat je moet weten wat betreft het waterdicht maken van de kelder. 

Waarom waterdicht maken?

Het waterdicht maken van de kelder is belangrijk om een omgeving te creëren die bestand is tegen water. Dit proces kan intern of extern worden gedaan op uw funderingsmuren en vloer. Terwijl externe kelderwaterdichting het huis beschermt tegen de elementen van buitenaf, voorkomt interne waterdichting dat er water in jouw huis komt. De twee belangrijkste redenen waarom huiseigenaren hun kelder waterdicht maken is om schimmel te voorkomen en om de kelder te beschermen tegen overstromingen. Als jouw kelder ooit is overstroomd, weet je hoe erg dat kan zijn. Waterschade is een van de duurste vormen van schade die zich in een huis kunnen voordoen. Dit komt omdat de bron vocht is, dat moeilijk te verwijderen is uit bijna elk soort materiaal. Water kan hout doen zwellen, staal doen roesten en beton doen barsten.

Vochtproblemen voorkomen

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt treffen om een lekkage in de kelder te voorkomen. Allereerst is het belangrijk om de naden in de kelder waterdicht te maken met een kelderafdichting set van Remmers Bouwbescherming Webshop. Zo kun je ervoor zorgen dat deze waterdicht blijven. Kelder bevatten kimnaden tussen de wanden, de vloeren en het plafond. Deze naden zijn bij de bouw als het goed is al goed afgedicht, maar een regelmatige controle kan zeker geen kwaad. Toch is het zo dat ook al zijn alle naden goed afgedicht, er nog steeds lekkage kan ontstaan. Als er scheurtjes in de muur zijn ontstaan bijvoorbeeld kan beton water doorlaten. Beton wordt gemaakt uit cement, zand en grind. Het eindproduct is bijzonder sterk, maar zeker niet 100% waterdicht. In het beton zitten poriën en water kan door die poriën naar binnen trekken. 

De kelder waterdicht maken

Je kunt een kelder waterdicht maken op een aantal manieren. Zo kun je er voor kiezen om de kelder aan de buitenzijde of aan de binnenzijde waterdicht wil maken. Tip, de buitenzijde afdichten is toch wel de meest effectieve optie. Door de buitenzijde waterdicht te maken wordt voorkomen dat vocht een kans krijgt om de constructie in te dringen.  Deze afdichtingsmethode wordt vaak al tijdens de ruwbouwfase aan de buitenzijde aangebracht. Wanneer de kelder kampt met vochtproblemen en je de kelder aan de buitenzijde wilt laten afdichten, raden we aan hier een gespecialiseerd bedrijf voor in te huren. Goed om te weten is dat het waterdicht maken van de kelder altijd wordt gedaan op de ‘kale’ ondergrond. Oude verf, stuc en kalklagen dienen vooraf volledig verwijderd te worden.