Een van de belangrijkste elementen in een woning is zonder twijfel een radiator. Het maakt niet uit waar je woont en hoe groot je huis is, een goede radiator is van groot belang voor je leefcomfort. Door de temperatuur in je woning op peil te houden, kun je comfortabel leven. Maar hoe kies je nu eigenlijk een goede radiator die past bij jouw behoeften? In deze blog lees je tips waar je op moet letten bij een radiator kopen.

Welk type radiator past bij jouw huis?

Er bestaan verschillende types radiatoren met elk hun eigen voor- en nadelen. Zo bestaan er paneelradiatoren, designradiatoren en plintradiatoren. Een paneelradiator is de meest voorkomende radiator. Hij heeft een klassieke uitstraling en past in elk interieur. Designradiatoren zijn vaak wat meer opvallend en zorgen voor extra uitstraling in je kamer. Plintradiatoren zijn ideaal om bijvoorbeeld weg te werken in de vloer of onder de keuken.

Hoe groot moet de radiator zijn?

De grootte van de radiator is een belangrijk aspect bij het kopen ervan. Een te grote radiator kan leiden tot energieverlies en onnodige kosten. Een te kleine radiator zorgt er dan weer voor dat de ruimte niet goed wordt verwarmd. Het is dus belangrijk om de grootte van je radiator af te stemmen op de grootte van de ruimte waarin hij geplaatst wordt. Hoe groter de ruimte, hoe groter de radiator moet zijn. Daarnaast helpt het om te kijken naar de isolatie in je huis en hoeveel ramen en deuren er in de kamer zijn.

Welk materiaal kies je voor je radiator?

Radiatoren zijn er in verschillende materialen. Zo bestaan er radiatoren in staal, aluminium, gietijzer en RVS. Staalradiatoren zijn de meest populaire radiatoren vanwege hun gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Aluminium radiatoren hebben een hoog rendement omdat ze snel opwarmen. Gietijzeren radiatoren zijn echte sfeermakers en RVS radiatoren zijn perfect voor residentiële en industriële toepassingen.

Wat is je budget?

Bij het kopen van een radiator speelt het budget natuurlijk een grote rol. Radiatoren variëren enorm in prijs. Het is belangrijk om vooraf een duidelijk budget vast te stellen. Zo voorkom je dat je te veel geld uitgeeft of dat je een te goedkope radiator koopt met alle gevolgen van dien.

Is er sprake van dubbele warmteafgifte?

Tot slot is het goed om te controleren of de radiator beschikt over dubbele warmteafgifte. Dubbele warmteafgifte betekent dat de radiator zowel warmte afgeeft via straling als convectie. Stralingswarmte is de warmte die je direct voelt als je dichtbij de radiator staat. Convectiewarmte is de warmte die de lucht binnenshuis opwarmt. Een radiator met dubbele warmteafgifte zorgt dus voor extra comfort.

 

Raadpleeg radiatorendiscounter.nl voor hulp bij het kopen van een radiator