‍Bij groen bouwen wordt er rekening gehouden met de effecten op het milieu. Een ander belangrijk aspect van groen bouwen is energie-efficiëntie. Immers, hoe efficiënter een gebouw is, hoe minder geld het nodig heeft om te functioneren. Energie-efficiëntie is vooral belangrijk in commerciële gebouwen. Commerciële gebouwen verbruiken veel energie, zelfs veel meer dan elk ander type gebouw. Gelukkig zijn er veel manieren om een commercieel pand zo energie-efficiënt mogelijk te maken. Door de juiste groene bouwtechnieken toe te passen, kan het bouwbedrijf in Drenthe een energie-efficiënt gebouw bouwen met oog op de toekomst. 

Wat is energie-efficiëntie?

Energie-efficiëntie is het vermogen van een gebouw om energie te gebruiken terwijl het nuttig werk produceert. Hoe efficiënter een gebouw is, hoe minder energie het gebruikt per vierkante meter. Efficiëntie betekent meer resultaat met dezelfde middelen. Als we efficiënt omgaan met energie, hebben we evenveel comfort of zelfs meer, maar verbruiken we minder. Energie-efficiëntie is een doel waarbij verschillende punten worden meegenomen: energiebeheer in het algemeen, het bouwbedrijf, de productie van producten, manieren van consumeren, verbetering van apparatuur, vervoer en openbare verlichting. 

Energie-efficiënt bouwen

Hoewel de term “groen bouwen” veel dingen kan betekenen voor veel mensen, gaat het in de kern om energie-efficiëntie van gebouwen. Er is niet één “juiste” manier om een energie-efficiënt gebouw te bouwen. Wat een commercieel gebouw energie-efficiënter maakt, verschilt per gebouw en per gebruiker. Een energie-audit is de eerste stap om manieren te vinden om commerciële gebouw energie-efficiënter te maken. Bij een audit wordt gekeken naar factoren als bouwmaterialen, inrichting, ruimten, apparatuur en bedrijfsvoering om te zien waar energiebesparingen mogelijk zijn. Na de audit kun je kiezen uit vele verschillende op efficiëntie gerichte upgrades voor een gebouw om het energie-efficiënter te maken. Deze verbeteringen omvatten nieuwe verlichtings- en verwarmingssystemen, de installatie van hoogwaardige ramen, een betere gebouwschil en meer.

Verlichtings- en verwarmingssystemen installeren

Commercieel verkrijgbare LED-verlichtingssystemen kunnen de elektriciteitsrekening en luchtvervuiling sterk verminderen, waardoor je koolstofvoetafdruk kleiner wordt. Verlichting retrofitten is een veel voorkomende en goedkope manier om een gebouw energie-efficiënter te maken. Door bijvoorbeeld gloeilampen te vervangen door LED-lampen kun je de verlichtingsbelasting met ongeveer 94 procent verminderen. LED’s gebruiken ook aanzienlijk minder energie dan gloeilampen, waardoor ze een ideale keuze zijn voor het achteraf aanbrengen van bestaande verlichting. LED-verlichtingssystemen gaan ook veel langer mee dan andere soorten verlichting, zodat ze je geld kunnen besparen, zelfs nadat ze zijn vervangen. LED-verlichting kan in een dag worden geïnstalleerd en kan minder duur zijn dan het upgraden van het hele verlichtingssysteem van het gebouw.

Koeling in de zomer en verwarming in de winter

Een van de meest over het hoofd geziene manieren om geld te besparen en het gebouw energiezuiniger te maken is het installeren van een koelsysteem in de zomer en warmte in de winter. Dit kan een gebouw comfortabeler maken terwijl het aanzienlijk minder energie verbruikt. Airconditioning kost geld, en het moet worden gebruikt in de zomer wanneer de buitentemperaturen het hoogst zijn. Het kan ook worden gebruikt in de winter wanneer de buitentemperaturen het koudst zijn. Warmtepompen kunnen het hele jaar door of in de zomer en in de winter worden gebruikt, waarbij in beide seizoenen minder energie wordt verbruikt. Warmtepompen brengen warmte over van koelmiddel in de lucht naar het water in de warmtewisselaar om warmte te maken. Als je geen centraal airconditioningsysteem kunt installeren, is het nog steeds belangrijk om het systeem alleen te gebruiken wanneer het nodig is. Warmtepompen kosten vooraf meer, maar als ze eenmaal zijn afbetaald, zijn ze herbruikbaar en kosteneffectief.