Het graven in Nederland blijft maar doorgaan en wordt zelfs meer en meer gedaan. Vooral met de huidige energietransitie in het achterhoofd zal steeds meer in de grond worden geroerd. Wordt er een kabel geraakt? Dit zorgt niet alleen voor schade- en stagnatiekosten, het heeft ook maatschappelijke gevolgen. Laten we ook de medewerkers niet vergeten. Wil jij ook weten hoe je graafschade kunt voorkomen? Lees dan snel verder. 

Bewustwording

Dat je je altijd bewust bent van wat er onder de grond ligt tijdens graafwerkzaamheden lijkt vanzelfsprekend, maar dit is niet altijd het geval. De eerste stap is dan ook het doen van een risico-inventarisatie, een maatregelplan opstellen en een werkinstructie maken. Iedereen op de bouw zou zich bewust moeten zijn van de risico’s en welke schade er aangericht kan worden. Om die reden is de CROW 500 het leven ingeroepen. De CROW 500 legt nadrukkelijk de verantwoordelijkheid om schade aan kabels en leidingen te voorkomen bij opdrachtgevers en grondroerders. 

Klic-melding

Klic-meldingen zijn bij grondroeren wettelijk verplicht, maar wordt niet alleen daarvoor gebruikt. Het kan namelijk ook heel handig zijn om kabels en leidingen te lokaliseren. Dit geldt voor zowel de ontwerpfase als tijdens de uitvoering. Door digitalisering wordt het bekijken van gebiedsinformatie een stuk eenvoudiger gemaakt. Op de Klic App kun je kaartlagen aan-of uitzetten, inzoomen en zelfs een AutoCAD-laag toevoegen. De data wordt jaarlijks verbetert en dat is natuurlijk al een hele vooruitgang. De Klic App is ook een goede manier om bewustwording te stimuleren. Een geprinte klic melding blijft vaak liggen in de keet terwijl iedereen een telefoon altijd wel op zak heeft. Handig, toch? 

Blijf opletten

Blijf goed opletten! Een Klic-melding geeft alleen een theoretische ligging van kabels en leidingen en dat is zeker niet altijd 100% naar waarheid. Door registratie foutjes of verzakkingen kan het altijd voorkomen dat de werkelijke ligging afwijkt. Dit betekent dat de situatie niet altijd gelijk hoeft te zijn aan dat wat de Klic-melding aangeeft. Denk er dus altijd aan om afwijkende liggingen te melden zodat de nauwkeurigheid kan blijven verbeteren. Of je nu veldmedewerker, uitvoerder of kantoormedewerker bent, iedereen heeft de verantwoordelijkheid om informatie te checken. Dit geldt voor zowel de voorbereidende fase als de uitvoerende fase. Is de Klic-melding gedaan? Betreft het een veiligheidsgebied? Als grondroerder controleer je voor het graven of je over de juiste informatie beschikt.

Proefsleuven 

Het is verplicht om vooraf aan de graafwerkzaamheden te daadwerkelijke ligging van kabels en leidingen te verifiëren. Hoe fijn en nauwkeurig de metingen ook worden gedaan, het wordt pas echt accuraat als je zelf een kijkje neemt. Het graven van proefsleuven wordt dan ook gezien als een bevestiging van de aannames die het apparatuur heeft gedaan. Zo kan het zijn dat kabels en leidingen niet meer op de plek liggen waar ze volgens de verschillende gegevens zouden moeten liggen. Dat is heel normaal, omdat kabels en leidingen kunnen verschuiven. Door proefsleuven te graven weet je precies waar alles ligt en kan eventueel worden gemeld dat de Klic-melding niet klopt. Zo wordt de informatie up-to-date gehouden en kan er in de toekomst geruster worden gegraven.