Lees in deze tekstblog over het isoleren van je woning of bedrijfspand. Het belang van goed isoleren kan niet vaak genoeg uitgelegd worden, tevens blijft goed isoleren aandacht vragen. De redenen waarom goed isoleren belangrijker aan het worden is, is vanwege milieuredenen en de kosten. Energie wordt steeds duurder, en het einde van de prijsstijging is nog steeds niet in zicht. We gaan nu de energietransitie in, dat geeft kosten, en die rekening gaat naar degene die energie verbruikt. Daarbij worden de zomers warmer, hierdoor is airconditioning hebben steeds meer noodzaak, en daarom is goed isoleren van je woning of bedrijf ook belangrijk. Lees in deze tekstblog over het belang van goed isoleren, en hoe het karwei aan te pakken.

Extra comfort

Een leuke bijkomstigheid van een goed geïsoleerd pand is dat het een comfortabel pand is. Een constante temperatuur hebben is fijn, maar met isoleren tegen warmte en koude neem je ook gelijk geluidsisolatie mee. Hieruit volgt dat checken of een pand goed geïsoleerd is makkelijk te ontdekken is. Ben je in een gebouw en er vliegt een straaljager over die je duidelijk kan horen, dan moet de isolatie aandacht krijgen want dan zitten er ‘lekken’ in of hele delen hebben geen aandacht gehad. Er zijn trouwens meer van die meetpunten waarbij je makkelijk kan checken of de isolatie goed is of niet. Bijvoorbeeld een zolder in de zomer, als het daar warm is, dan is het dak niet goed geïsoleerd. In de winter verlies je daar dan veel warmte. Warme lucht stijgt, via de vloeren en trapgaten stijgt de warme lucht naar zolder, en dan stook je letterlijk voor buiten. Een oplossing kan zijn om de zolder te bekleden met isolerende deken en dan aftimmeren. Isolerende deken, zoals isolatie met glaswol, kost niet zoveel en verdien je snel terug. Tegelijkertijd heb je direct een comfortabeler pand.

Rondom isoleren

Het is belangrijk dat een pand rondom goed geïsoleerd is. Een voorbeeld staat al in deze blog, als je binnen een gebouw een straaljager hoort overvliegen dan zijn er ‘lekken’ in de isolatie. Het belang van rondom isoleren is ook goed uit te leggen via muurisolatie. Een muur aan de zuidkant van een gebouw, als daar in de zomer de zon op staat te branden, dan loopt de oppervlakte temperatuur ver op, misschien wel tot vijftig graden. Als die hitte door de muur naar binnen gaat moet de airconditioning veel te hard werken en verbruikt dan veel elektriciteit. Het raam in die gevel zal wel van dat warmte werende HR ++ glas zijn, en ook zal aan de zuidzijde als extra de zonwering aan de buitenkant zijn, maar als de hitte door de gevel naar binnen komt hebben de andere maatregelen weinig nut. Het tegenovergestelde is ook te schetsen, de gevel aan de noord- en oostkant. Daar is het altijd kouder, niet uitzonderlijk zit daar voor het raam een rolluik als extra isolatie, maar het is van belang dat de muurisolatie daar goed is om warmteverlies in de winter te voorkomen. Wat rest is de westkant, isoleer die gevel maar gelijk mee, al is het voor het geluid. Als dan ook het dak goed geïsoleerd is en de vloeren, dan is een woning of bedrijfspand rondom geïsoleerd.

Hoe werkt isolatiemateriaal

De behoefte om panden goed te isoleren is al oud, maar vaak zat de fout in de uitvoering. Zo wilden de mensen panden al vroeg droog houden, en dat deden zij door de gevel over te laten hellen. Dit is nog mooi te zien bij grachtenpanden in de hoofdstad. Maar naast droog ook warm. Voorbeelden hierin zijn gebouwen maken met dikke muren, zoals kastelen, maar tot vrij kort in de geschiedenis had een huis niet eens dakbeschot. Het kasteel is dan ongeveer in het jaar 1100 gebouwd, en bij woningen uit 1900 keek je vanaf zolder zo tegen de tengels, pannenlatten, en dakpannen aan. In de winter was zo’n zolder ijskoud en in de zomer heet, terwijl de mensen dankzij oude kastelen en kerken wisten dat door de dikke muren de temperatuur constanter was. Later in de geschiedenis is isoleren met stilstaande lucht ontdekt. In de Middeleeuwen was de kasteelmuur alleen maar dik, bij de haard was het warm tegen de muur aan een stuk koeler, en de oplossing kwam pas met de spouwmuur. Door die vinding, isoleren middels stilstaande lucht, daar is alles naar terug te brengen. Al het isolatiemateriaal, zoals deken en platen, hebben cellen. In die cellen zit lucht, en dat geeft de isolerende werking. Het vervolg is dubbel glas, tussen de twee ruiten is stilstaande lucht. In de winter wordt de buitenste ruit koud, maar dankzij stilstaande lucht wordt de kou niet overgebracht naar de binnenste ruit. Een goed geïsoleerde woning of bedrijfspand wordt in feite rondom ingepakt met materialen wat stilstaande lucht bevat. Deken onder de vloeren, ruimtes tussen de ruiten, een ruimte tussen de muren (de spouw) met daarin speciaal materiaal, en heel belangrijk de goede isolatie voor het dak. Het liefst nemen we dan ook nog wat trek weg, het trapgat naar zolder dicht leggen met een luik wat ook weer cellen met stilstaande lucht bevat. Ondanks deze kennis moest er altijd een financiële prikkel komen wilden eigenaren en eigenaressen van panden overgaan op de uitvoering. Vóór 1973 hadden we al de kennis, maar de mensen dachten dat olie en gas toch niet op kon. Tot de oliecrisis van dat jaar, toen pas gingen we over op zuiniger. Toen viel het even stil, wetende dat een goed geïsoleerde woning een comfortabele woning is, en zo aan de vooravond van de energietransitie wordt isoleren van panden weer actueel. Nu heeft de tijd van de vinding van stilstaande lucht als isolatie en heden wel wat vooruitgang gebracht. Bijvoorbeeld, het nieuwe dubbele of zelfs driedubbele glas kan een ander gas tussen de ruiten hebben dan lucht. Naar verwachting zullen isolatiematerialen zoals platen en deken niet anders worden. Stilstaande lucht is immers goed en bewezen isolatiemateriaal, en niet te verbeteren.