Bouwtekeningen zijn erg gebruikelijk indien er sprake is van een omgeving of bouwvergunning. Als er geen vergunning nodig is kan er een bouwplan bij de gemeente worden overlegd. Bouwtekening zijn handig en inzichtelijk voor de aannemer. Er zijn verschillende kosten pakketten te bestellen als het om bouwtekeningen gaat. Zo variëren de kosten van 200 euro voor ontwerp en advies, 300 euro voor een 3D render bouwtekening en voor de projectbegeleiding zo een 800 euro. Afhankelijk van het project kan worden geadviseerd wat nodig is. Vrijblijvend advies is altijd mogelijk. Ook kunt u altijd voor vragen terecht.

Bouwkundige adviezen

Bij bouwkundige adviezen kan een rapport worden opgesteld. Hierbij wordt een bouwkundige scan toegepast van onder andere een te kopen woning of gebouw. Bepaalde mankementen in de woning worden op deze manier in kaart gebracht. Bouwkundig advies kan dan exact zien of er bijvoorbeeld vocht en schimmel in de woning aanwezig is die niet altijd zichtbaar is met het blote oog. Maar ook gevaarlijke producten als asbest in voornamelijk oude woningen kunnen in kaart worden gebracht. Bouwbegeleiding vindt plaats tijdens het traject. Het betreft een groot netwerk van diverse aannemers afhankelijk van het bouwproject. Het kan gaan om onder andere het aanleggen van infrastructuur, windmolens of gewoon het bouwen van een huis of kantoor bij alles ligt wat complexiteit op de loer. Begeleiding is dan zeker aan te raden.

Het opstellen van een bouwplan

Een bouwplan is noodzakelijk om het project voor alle betrokken partijen inzichtelijk te krijgen. Hierbij wordt het pand helemaal uitgedacht en op een vakkundige wijze vormgegeven tot 3Dimensionale aspecten. Alles wordt zo overzichtelijk en eventuele problemen kunnen zo snel worden opgemerkt. Natuurlijk kan naast een 3D bouw design ook een verbouwingsontwerp van een bestaand pand met een bouwtekening in kaart worden gebracht. Voor een 3D bouwplan kan een passende offerte worden opgevraagd waarbij een totaaloverzicht van de kosten krijgt.

Berekeningen tijdens het bouwplan

Met de bouw komt alles heel precies. Om geen fouten te maken worden onder andere EPC en constructieberekeningen opgezet. Met EPC wordt het energieverbruik in kaart gebracht in een gebouw op basis van de bouwconstructie zoals isolatie en oppervlakte. Dit wordt momenteel uitgedrukt in NEN 7120 vallend onder de gebouwen energieprestaties. Ook kunt u een constructieberekening laten maken. Hierbij worden alle constructies en maten op elkaar afgestemd in een bouwtekening. Deze handige tekening is voor gemeenten, architecten, aannemers en de huiseigenaar zelf. Deze berekening staat meestal in het constructierapport. Hierin worden verschillende aspecten meegenomen denk aan metaal, betonconstructies, hout en metselconstructies. Ook andere aspecten van de woning worden meegenomen zoals of de woning wel of geen vergunning heeft, levensduur van constructies etc. De tekeningen zijn voor de aannemer zeer overzichtelijk. Zo weet de aannemer exact welk onderdeel waar geplaatst moet worden in het pand of in de woning. In de tekening worden wiskundige nauwkeurige maten opgesteld.