Process heating gebruik je in verschillende industriële processen. Het heet officieel process heating als er wordt gewerkt met temperaturen boven de 680 graden Celsius. Deze techniek is geschikt voor vele toepassingen. In dit artikel staat alles over process heating op een rijtje.

Process heating: wat is het?

Bij heel veel industriële processen wordt gewerkt met hoge temperaturen. Boven de 680 graden is het officieel process heating. Om deze uitzonderlijke warmte tot stand te laten komen heb je verschillende onderdelen nodig. Als eerste moet de lucht warm worden gemaakt door middel van een process heater. Daarbij heb je ook een warmteregelaar nodig om de temperatuur goed op peil te kunnen brengen. Als laatste heb je een mondstuk nodig om de warmte over te brengen op het proces wat uitgevoerd moet worden. Hou daarbij ook in het achterhoofd dat je kennis nodig hebt om met een process heater te kunnen werken. Het werk kan levensgevaarlijk zijn. Een process heater helpt je met onderstaande toepassingen:

  • Krimpen
  • Verwarmen
  • Steriliseren
  • Drogen
  • Verbindingen maken
  • Vormen

Deze processen kun je dus het beste doen door middel van process heating. Het wordt voornamelijk gebruikt in de verpakkings- en levensmiddelenindustrie. Ook in de bouwsector zie je het op meerdere plaatsen terug. Met een process heater smelt je hard plastic snel en makkelijk om naar de originele vorm van het product. Producten met een stevige verpakking lopen zo geen schade op.

Wat heb je nodig met process heating?

Het is belangrijk om een goede luchtverhitter te gebruiken. Je werkt met temperaturen die erg gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk dat de apparatuur compleet en veilig is. Een gespecialiseerd merk in process heating is Herz. Voor de aankoop van een process heater heb je twee opties. De ene process heater blaast warme lucht de ruimte in. Ook zijn er process heaters die over een warmte-element beschikken en dus warme energie door de ruimte verspreiden. Veel process heaters zijn geschikt voor het buigen van stalen buizen. Zodoende zie je de process heater vaak terug in de loodgieterij. Deze heaters zijn namelijk uitgerust met een speciaal verwarmingselement die je aanbrengt in de buis. Het staal wordt van binnenuit verwarmd en daardoor is die makkelijker om te buigen.

Process heating met een föhn

Wil je process heating zelf makkelijk thuis kunnen uitvoeren? Met een hetelucht föhn kun je makkelijk zelf thermoplasten of hard plastic verwarmen, vervormen en verbinden. Het gaat dus echt om de kleinere werkzaamheden en de materialen die je in en om het huis aantreft. Concrete voorbeelden zijn dakbedekking, zeilen en acrylglas. Een föhn met hetelucht kan ook worden gebruikt als lasapparaat. Let er dan wel op dat je het goede mondstuk gebruikt. Doordat er meerdere mondstukken op de föhn passen is dit apparaat geschikt voor meerdere processen.

Het is dus zeker mogelijk om op kleine schaal process heating toe te passen. Een heteluchtföhn van goede kwaliteit is tegenwoordig bij elke bouwmarkt verkrijgbaar. Let wel op de afwerking nadat je hebt gewerkt met een process heater. Dit is zeker belangrijk!